Gå til hovedindhold

Salte i murværk

Saltudfældninger og nedbrydning af teglsten og fuger

Saltudfældninger og nedbrydning af teglsten og fuger.

Salte i murværk er årsag til udfældninger, misfarvninger, fugtskjolder, forvitring af overflader eller nedbrydning af tegl og mørtel samt korrosion af murbindere og bygningsdele af metal. Saltene har forskellige kilder og forekommer både i skalmurede facader og massive konstruktioner. Erfaringsbladet gør rede for årsagen til saltskader, og hvordan de kan reduceres eller forebygges.

Indledning

Salte forekommer både i ældre massivt murværk og i moderne skalmurede facader. De findes både indvendig og udvendig, på blankt og pudset murværk.1-3 Der er mangfoldige årsager til saltforurening, og det kan være vanskeligt at identificere en enkelt kilde, figur 1. Alt murværk indeholder salte i varierende grad, uden at det nødvendigvis er et problem.

De fleste typer tegl og mørtel påvirkes af salte, men der er stor forskel på saltenes nedbrydende effekt. Andre mineralske byggematerialer som beton og natursten forvitrer også pga. salte.4 I naturen medvirker salte til erosion af selv de hårdeste klipper over lange tidsperioder. Tilsvarende geologiske processer påvirker vores bygværker på meget kortere sigt.

Salte i murværk stammer fra mange forskellige kilder

Figur 1. Salte i murværk stammer fra mange forskellige kilder.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.