Gå til hovedindhold

Udvendigt isolerede flade tage – stormskader og mekanisk fastgørelse

Midlertidig placering af ballast for at hindre afrivning af tagmembran

Kraftige storme medfører med mellemrum, at større tagarealer med isolering og tagdækning blæses af udvendigt isolerede tage (varme tage) med lav hældning. Skaderne opstår oftest på ældre tage, hvor isoleringen er klæbet til underlaget, men de ses også på nyere tage med mekanisk fastgjort isolering. I dette blad omtales vindkræfter på tage med lav hældning, fastgørelsesprincipper samt forhold, der kræver opmærksomhed for at undgå stormskader. Billedet viser, hvordan kraftigt vindsug på et bygningshjørne har nødvendiggjort midlertidig placering af ballast for at hindre afrivning af en utilstrækkelig fastgjort tagmembran.

Indledning

Indtil omkring 1980 blev tagpaptage med underliggende isolering primært fastgjort ved klæbning. Siden er tagfolie/tagpap på udvendigt isolerede tage – såkaldt „varme tage“ – normalt mekanisk fastgjort til underlaget med beslag gennem isoleringsmaterialet, fx mineraluld eller EPS [1]. Der er konstateret stormskader på flade, varme tage, som kan henføres til især uhensigtsmæssig eller mangelfuld mekanisk fastgørelse [2]. Derfor gennemgås vindkræfter på tage med lav hældning, korrekt fastgørelse af isolering og tagmembran på forskellige underlag, egnede beslag og hvor der kræves opmærksomhed.

Bemærk, at isolering med skumglas kun kan fastholdes ved klæbning (omtales ikke her).

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
170 kr.