Gå til hovedindhold

Undertage – projektering

Banevareundertag, som har haft utilstrækkelige egenskaber i forhold til påvirkningerne

Banevareundertag, som har haft utilstrækkelige egenskaber i forhold til påvirkningerne.

Erfaringsbladet beskriver projektering af undertag, undertagstyper, undertagsmaterialer og kvalitetssikringspunkter ved projekteringen og udførelsen.

Indledning

Undertage beskytter tagkonstruktioner med overlappende tagdækningsmaterialer, fx tegl- og betontagsten, mod opfugtning fra regn og fygesne, som trænger igennem tagdækningen. Undertage benyttes også til at beskytte tagkonstruktioner mod opfugtning fra kondensdryp under tætte tagdækninger, fx stålpladetage.

Tidligere anvendtes i vid udstrækning over- og understrygning med mørtel samt understrygning med fugemasse/ kitning for at gøre tagdækningerne tætte. Det er ikke længere almindeligt. Undertag er ved udnyttede tagetager ofte den eneste mulighed for at sikre tagkonstruktionen mod fugtindtrængning, fordi understrygning her ikke kan vedligeholdes og repareres.

Korrekt funktion og lang levetid er vigtigt for undertage, fordi der ellers kan opstå fugtskader, og fordi udskiftning kræver omlægning af tagdækningen og derfor er dyrt.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.