Gå til hovedindhold

Sålbænke i murværk

Metalsålbænk

Uhensigtsmæssig udformning af sålbænke medfører ofte misfarvninger og skader på det underliggende murværk, fx udkrystalliserede salte, frostsprængte sten og fuger. Indtil slutningen af 1930’erne blev de fleste sålbænke under vinduer – især i byejendomme – udført som rulskifter af uglaserede mursten eller insitustøbt beton. Efterfølgende var klinker, skifer, metal og i et vist omfang beton de foretrukne materialer – indtil rulskifterne atter kom på mode i 1960’erne. I erfaringsbladet gennemgås typiske skader ved sålbænke udført af mursten (rulskifter), beton, klinker, skifer og metal samt hvor, der forudsættes opmærksomhed for at sikre funktion og holdbarhed. Billedet viser metalsålbænk, hvor den vandrette flig på det lodrette endestykke er korrekt indført i en udfræset fuge fyldt med elastisk fugemasse.

ID
(31) 12 07 19
Erstatter
Sålbænke i murværk
(31) 98 06 26
Emneord

Indledning

En sålbænk beskytter vinduesåbningens bund og sikrer, at regnvand på vinduet ledes fri af brystningsmuren, så vægfladen ikke misfarves eller opfugtes. Hvis en sålbænk er udformet uhensigtsmæssigt, udført mangelfuldt, af forkerte materialer eller er dårligt vedligeholdt kan det fx medføre:

  • at murværk under – og ved enderne af – sålbænken misfarves og/eller nedbrydes af krystalliserende salte og frost,
  • at hulmursisolering gennemvædes af regnvand,
  • at indvendige vægoverflader under vinduer misfarves og/eller nedbrydes af fugt og krystalliserende salte,
  • at mørtelfuger og sten i rulskifter ødelægges af frost,
  • revner i murværk under betonsålbænke og i fugen mellem sålbænk og murfals,
  • at skifersålbænke eller klinker løsnes og skrider ned,
  • at lange metalplader deformeres eller revner.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
125 kr.