Pumpeanlæg i drænsystemer er omfattet af BR181 og skal udføres som angivet i DS 4322 og DS 4363. Her er det et krav, at der altid skal være frit afløb fra et drænsystem, så det sikres, at grundvand eller nedsivende overfladevand ikke står op ad en kældervæg gennem længere tid.
Drænledninger er ofte svært tilgængelige – specielt dræn under og omkring dybtliggende kældre – og de ligger som regel dybere end de afløbsledninger, de skal tilsluttes. Fordi drænsystemer er svært tilgængelige, er det vigtigt at beskytte dræn mod tilbagestuvning med spildevand og regnvand i forbindelse med opstemning i hovedkloaksystemet. En tilbagestuvning med spildevand medfører, at filtermaterialet omkring drænene fyldes med spildevand. Det vil føre til lugtgener i kælderen i årevis, fordi filtermaterialet ikke kan renses udefra. Tilbagestuvning af regnvand vil også medføre, at kældervæggen jævnligt bliver fugtig, og det kan give skimmelvækst. Det er derfor et krav, at drænvand fra de mest utilgængelige dræn skal pumpes. Det gælder dybtliggende omfangsdræn, figur 1, stendræn, figur 2, eller indskudsdræn, figur 3.
Omfangsdræn er de dræn, der ligger langs ydersiden af fundamentet. Omfangsdræn kan i huse uden kælder4 nogle steder tilsluttes afløbssystemet direkte, hvis tilslutningsstedet er over højeste opstemningskote, altså ved højtliggende huse. Men hvor der er fare for opstemning i hovedkloakken, skal dette dræn også tilsluttes et pumpeanlæg eller nedsives i haven.