Gå til hovedindhold

Malingsystemer til vægge i vådrums fugtige zone

Malingsystem, som ikke er afsluttet tæt mod loftet

Malingsystem, som ikke er afsluttet tæt mod loftet, medfører risiko for indtrængning af fugtig rumluft i den bagvedliggende konstruktion.

Malingsystemer i vådrum har været anvendt gennem mange år både på tunge og lette vægge. Problemer med malingsystemer i fugtig zone er især skimmelvækst eller anvendelse af systemer, som ikke er tilstrækkelig vandtætte eller robuste. Erfaringsbladet omhandler malingsystemer til brug på skeletvægge i ”fugtig zone”, da malingsystemer ikke er tilladt på skeletvægge i ”vådzone”.

Indledning

I vådrums fugtige zone er almindelig malebehandling ikke tilstrækkelig til at sikre vandtæthed af væggen på skeletvægge. Ofte er almindelig malebehandling heller ikke tilstrækkelig robust til at tåle stød og slag, uden at det vandtætte lag skades. Malebehandling i vådrum kan også blive misfarvet, hvilket især skyldes skimmelvækst, som kan optræde, hvor der er længere tids opfugtning, fx pga. manglende udluftning eller aftørring. Skimmelvækst kan især være et problem i forbindelse med gipsplader, der ved opfugtning let får skimmelvækst. På skeletvægge og andre vægge, der indeholder organiske materialer, fx træ, må malebehandling kun benyttes som vandtætning, hvis der anvendes:

  • korrekte malingsystemer, dvs. et samlet system typisk bestående af grunder, specialklæber, glasvæv eller glasfilt og afsluttende malebehandling (færdigstrygning med maling i én eller flere omgange)
  • gennemarbejdede detaljer i projektmaterialet, og/eller at de er i overensstemmelse med leverandørens vejledning
  • korrekt, regelmæssigt vedligehold.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.