Gå til hovedindhold

Halogen- og LED-spots – undgå gennembrydning af dampspærre ved montering

loft med indbyggede belysningsspots

Ved indbygning af halogen- og LED-spots i lette, isolerede tagkonstruktioner er det vanskeligt at opnå den fornødne lufttæthed, hvis armaturet gennemtrænger dampspærren. Ved utilstrækkelig lufttæthed trænger fugtig rumluft ud i de koldere dele af tagkonstruktionen – med risiko for øget luftfugtighed og dermed også skimmelvækst. Lufttæthed er også vigtig af energitekniske grunde, idet kravene til klimaskærmens lufttæthed i BR15 og især i BR20 ikke levner mange muligheder for luftlækager i klimaskærmen – og dermed også for utætheder i dampspærren. I erfaringsbladet omtales brand- og fugttekniske forhold ved indbygning af såvel halogen- som LED-armaturer. Billedet viser loft med indbyggede belysningsspots.

Indledning

Halogen- og LED-spots er små armaturer med oftest 50–100 mm indbygningshøjde, men med ned til 10 mm for LED. LED-pærer har typisk 5 watt effekt, mens tilsvarende halogenpærer med samme lysudbytte typisk er 35 watt. Derfor får halogenpærer – og dermed også armaturet – høj overfladetemperatur, hvilket stiller særlige krav til de omgivende materialer. Da LED-pærer ikke bliver så varme, er indbygning ikke så brandteknisk krævende – men producentens vejledninger skal altid følges for at imødegå brandrisiko. Af hensyn til en LED-pæres levetid angiver producenten normalt, hvor meget luft der kræves over/omkring armaturet. Der findes ikke generelle regler, men for at undgå risiko for brand- og fugtskader omtales her indbygning af armaturer for begge typer lyskilder.

På grund af kravene til klimaskærmens lufttæthed [1] må det kraftigt anbefales at undgå gennembrydning af dampspærren med spots – og i stedet placere spots i nedforskallede lofter. Hertil kan anvendes en „tilbagetrukket Halogen- og LED-spots – undgå gennembrydning af dampspærre ved montering dampspærre“, dvs., at dampspærren er trukket op til 1/3 af isoleringstykkelsen tilbage fra loftfladen. Herved kan armaturer placeres og ledninger føres under dampspærren – uden at den gennembrydes. De følgende anbefalinger gælder montering af spots i lofter – både med og uden gennembrudt dampspærre.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
150 kr.