Indbygning af halogenspots i isolerede loftkonstruktioner

Indhold

  • Indledning
  • Indbygning af halogenspots
  • Dampspærre, isoleringsmateriale og indbyggede halogenspots
  • Krav til armaturer og installationer
  • Yderligere information

Indbygning af halogenspotarmaturer i isolerede loftkonstruktioner sker ikke altid brand- eller fugtteknisk forsvarligt. Billedet viser skimmelsvamp på en vindtæt afdækning af isoleringen i et koldt tagrum.

Væksten af skimmelsvampe skyldes, at fugtig luft fra et underliggende baderum er trængt op gennem en utæt dampspærre ved armaturet.

Bladet gennemgår krav til halogenspotarmaturer samt brand- og fugttekniske forholdsregler ved indbygning af halogenspots i isolerede loftkonstruktioner

Indledning

Figur 1. Nødvendige minimumsafstande mellem armatur og byggematerialerne omkring.

Halogenspots er små armaturer med en diameter på ca. 50–100 mm og en indbygningshøjde på ca. 20–100 mm. Halogenpærens effekt er normalt kun 10 eller 20 Watt, men pærens funktion gør, at dens overfladetemperatur bliver høj – og derfor bliver armaturet også forholdsvis varmt.

I dette erfaringsblad beskrives, hvordan disse armaturer indbygges, og hvad man skal være opmærksom på for at undgå

  • brandrisiko
  • fugtskader.

For at undgå opvarmning af de genstande som belyses, har nogle halogenspots reflektorer, der er transparente for infrarød stråling (varmestråling), men som reflekterer synligt lys.

Denne type halogenspots (koldtlysreflektorer) er uegnet til indbygning, fordi der kan ophobes så store varmemængder i loftkonstruktionen, at der opstår brandfare.

Til brug for indbygning skal der anvendes armaturer, som reflekterer både lys og infrarøde varmestråler.

Oplysninger om armaturets reflektorer og anvendelsesområder skal fremgå af producentens produktinformation.

Beskrivelserne i dette erfaringsblad omfatter kun spots til indbygning med halogenpærer, hvis effekt ikke overstiger 20 Watt.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold kan du enten købe et BYG-ERFA abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad.

Erfaringsbladets sider

Indbygning af halogenspots i isolerede loftkonstruktioner - side 1 Indbygning af halogenspots i isolerede loftkonstruktioner - side 2