Gå til hovedindhold

Fugtindhold i træ – måleudstyr, metoder og vurdering

Fugtmåling

Dette erfaringsblad beskriver forskellige typer fugtmålere til brug i træ og træmaterialer samt retningslinjer for at undgå fejlmålinger og dermed risiko for forkerte beslutninger. For at undgå misvisende resultater skal målerne bruges korrekt – brugerne skal have kendskab til de forskellige måleres begrænsninger og hvordan resultaterne tolkes. I bladet gennemgås elektriske stikbensmålere (indledningsfoto) og kapacitive målere til hurtig måling af træfugtighed. Disse målinger har normalt tilfredsstillende nøjagtighed til fx bygningsundersøgelser, tilstandsvurdering og modtagekontrol. Desuden omtales fugtmålerondel og -dyvel til indbygning i trækonstruktioner med henblik på at følge fugtindholdets variationer i en periode.

ID
(99) 14 10 04
Emneord

Indledning

For at undgå fugtskader under såvel byggeproces som i driftsperiode er det hensigtsmæssigt at kende fugtindholdet (vand) i træ og træbaserede materialer fx for at vurdere om:

  • der er risiko for angreb af råd, svamp eller skimmelvækst,
  • træet er tørt nok til, at det kan overfladebehandles eller indbygges,
  • træets fugtindhold er passende i forhold til, hvor det skal anvendes.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
132 kr.