Gå til hovedindhold

Brugsvandsinstallationer – rørmaterialer

Vandinstallation

Levetiden af nye brugsvandsinstallationer er ofte kort, fordi materialeprisen er udslagsgivende ved valg af rørmaterialer. Det kan anbefales, at de økonomiske betragtninger også omfatter hvilken metode, der er bedst egnet til hurtig og sikker samling af installationsdele. Herudover bør den lokale vandkvalitet sammenholdes med risikoen for skader på rørene, metalafgivelse til vandet og andre gener. Kobberrør og varmforzinkede stålrør er fx uegnede i vand med - dels mindre end 100 dels mere end 300 mg - hydrogenkarbonat pr. liter, mens plastrør og visse fabrikater af rustfrit stål kan anvendes i alle vandtyper. I dette erfaringsblad gennemgås fordele, ulemper og retningslinjer ved anvendelse af forskellige materialer i forhold til aktuel vandkvalitet og installation.

ID
(53) 05 06 27

Indledning

For at et rørmateriale kan anvendes til brugsvandsinstallationer, har der hidtil været krævet en VA-godkendelse [1] – rør af varmforzinket stål har dog været undtaget. En ny europæisk godkendelsesordning, der med tiden vil erstatte VA-godkendelserne er under udarbejdelse. I tabel 1 angives de rørtyper, der kan anvendes til brugsvand (ajourført marts 2005 i [1]). For at vælge korrekt rørmateriale skal den projekterende indhente oplysninger om det lokale vandværks vandkvalitet. I det følgende beskrives egenskaber og krav til vandkvalitet for rørinstallationer af:

  • Varmforzinket stål
  • Kobber
  • Indvendigt fortinnet kobber
  • Rustfrit stål
  • PEX-rør
  • PEX-aluminium
  • PVC-C.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
140 kr.