Gå til hovedindhold

Svampevækst i trækonstruktioner

Svampe tabel

I Danmark udbedres der hvert år skader for mange millioner kroner som følge af råd- og svampeangreb i bygninger. Dette erfaringsblad beskriver svampenes livscyklus, generelle vækstbetingelser, nedbrydningsformer og vækstforhold med henblik på at øge forståelsen for, hvordan man undgår svampeangreb i træværk. Fugtindholdet i træ har en afgørende indflydelse på svampenes vækst. Derfor redegøres for fugtindholdets variationer gennem året. Diagrammet viser de foretrukne temperatur- og fugtforhold for nogle trænedbrydende svampe. Erfaringsbladet indgår i en serie [6] om undersøgelser og reparation af skader efter biologiske angreb, herunder detaljerede beskrivelser af de hyppigst forekommende trænedbrydende svampe, blandt andet Ægte Hussvamp.

ID
(29) 03 07 24

Indledning

Træ er et byggemateriale med mange gode egenskaber. Korrekt anvendt har det næsten ubegrænset holdbarhed. Men træ er også et forgængeligt materiale, der kan nedbrydes af svampe, bakterier og insekter. Svampe er blandt byggeriets økonomisk mest belastende skadevoldere. Selv om nogle af de cirka 30 svampearter, der er almindeligt forekommende i træværk, er mindre skadelige for træet end andre, er alle forekomster af svampe en advarsel om, at træet er for fugtigt, og at der bør tages en eller anden form for aktion.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
132 kr.