Gå til hovedindhold

Stråtage – taghældning, opbygning og afstandskrav

Stråtag med lille hældning

Hvis et stråtag skal have en lang levetid, er det en forudsætning, at det er tækket på den rigtige måde med sunde, tørre materialer, og at det har en hældning på minimum 45°. Hvis hældningen er for lav, vil taget få en kortere levetid, fordi fugten trænger ind i stråtaget, og er det først opfugtet, vil det efter en periode falde sammen og rådne op på ganske kort tid. Problemerne ses særligt i sommerhusområder, hvor det er blevet almindeligt at lægge stråtage, fordi nogle lokalplaner foreskriver det, og fordi de passer fint ind i naturen. Men husenes rygningshøjde er ofte for lav til, at der kan opnås den nødvendige hældning. Billedet viser et stråtag med en hældning på kun 30°, der er under nedbrydning. Dette blad omhandler ikke konstruktionen under stråtagets bærende underlag.

ID
(47) 17 11 24

Indledning

Det er ikke ualmindeligt at se stråtage med lav hældning, der er under kraftig nedbrydning ganske få år efter, at de er lagt. Nedbrydningen ses i overfladen som nedsunkne områder. Ved meget lave taghældninger ses nedbrydning over hele tagfladen og ellers typisk ved skotrender og kviste, hvor hældningen er lav.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
150 kr.