Gå til hovedindhold

Forebyggelse af skader forårsaget af tøsalt

Dæk over en parkeringskælder skadet af tøsalt

Betonoverflader og betonbelægninger (fliser, belægningssten og betonkantsten) samt betonkonstruktioner af utilstrækkelig betonkvalitet eller af en uhensigtsmæssig udformning kan nedbrydes, hvis der anvendes tøsalte til glatførebekæmpelse. Nedbrydningen ses som smuldring eller afsprængninger i betonoverfladen og som revnedannelser i betonens indre. Indledningsbilledet viser et trafikeret dæk over en parkeringskælder. Belægningen er dårligt vedligeholdt, og tøsalt trænger om vinteren ned i betonkonstruktionen. I parkeringskældre kan tøsalt transporteres ind med bilerne. I dette blad gennemgås, hvordan projekterende, udførende og driftsansvarlige kan bidrage til forebyggelse af skader.

ID
(49) 00 08 08
Udgave
3

Skadeårsager

Brug af tøsalte til glatførebekæmpelse giver ofte skader på betonkonstruktioner og betonoverflader. Årsagen er et eller flere af følgende forhold:

  • Utilstrækkelig betonkvalitet.
  • Uhensigtsmæssig konstruktionsudformning med utilstrækkelig vandafledning, dårlige fugedetaljer og afløb.
  • Overdreven og ukorrekt brug af tøsalt.
Betonloft over parkeringskælder påvirket af tøsalt

Figur 1. Betonloft over parkeringskælder påvirket af tøsalt. Armeringen ruster, og holdbarhed og bæreevne forringes, ligesom betonen udvaskes langs revnerne.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
150 kr.