Gå til hovedindhold

Rustbeskyttelse af gamle beslag

Rustbeskyttede af vinduesbeslag

Der er mange eksempler på omhyggeligt istandsatte, ældre vinduer med utilstrækkeligt rustbeskyttede beslag. Det medfører, at vinduerne allerede få år efter istandsættelsen ser ud som på billedet. Ældre bygningsbeslag, der ikke er rustbeskyttede, kan enten afmonteres og rustbeskyttes med galvanisering, eller de kan behandles med en rustbeskyttende primer - men det er langt fra alle produkter, som er lige effektive. I dette erfaringsblad gennemgås, dels hvornår det er bedst at udskifte med nye beslag, dels forskellige rustbeskyttende efterbehandlinger.

ID
(41) 05 12 28

Indledning

Udvendige beslag fremstilles normalt af jern eller stål, der kræver rustbeskyttelse. Den bedste rustbeskyttelse opnås ved varmforzinkning (galvanisering), og derfor anbefales det, at alle nye beslag til udvendigt brug er galvaniserede, uanset om de skal males.

Ved istandsættelsesarbejde af fx vinduer ser man ofte, at ældre beslag ikke er ordentligt rustbeskyttede, og at galvanisering ikke altid er en reel mulighed. Galvanisering forudsætter afmontering, og i mange tilfælde vil det være for dyrt, så istandsættelsesarbejdet ikke bliver konkurrencedygtigt. Hvis det drejer sig om fine, tynde håndsmedede beslag, kan de normalt ikke tåle den nødvendige hårdhændede afrensning. Galvaniseringen vil desuden udviske detaljer, fordi behandlingslaget er tykt.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
140 kr.