Gå til hovedindhold

PCB i byggematerialer – undersøgelser og faldgruber

Fuge mistænkt for at indeholde PCB

PCB er en gruppe stoffer på Stockholm-konventionens liste over verdens 12 værste miljøgifte. Danmark har tilsluttet sig konventionen, og myndighederne stiller derfor i forbindelse med affaldshåndtering krav om, at bygninger, som kan indeholde PCB, skal screenes, før der påbegyndes byggearbejder. Byggeaffald, som indeholder PCB, skal håndteres efter regler om forurenet og farligt affald, og håndteringen af materialer med PCB stiller krav til begrænsning af støv fra arbejdsområdet og brug af værnemidler. Erfaringsbladet giver et overblik over de materialer og emner, som skal undersøges for PCB, når en bygning screenes. Billedet viser en fuge, som mistænkes for at indeholde PCB.

ID
(99) 17 03 11

Indledning

Bygninger, der er opført, ombygget eller renoveret i perioden 1950-1977, kan indeholde materialer, som er produceret med PCB (primær kilde). Tilsvarende kan tekniske installationer som lysarmaturer og motorer fra før 1986 være med kondensatorer, som indeholder PCB i høje koncentrationer.

PCB-holdige malinglag

Figur 1. Væg med PCB-holdige malinglag.

kondensator i el-armatur

Figur 2. Kondensator i el-armatur, hvorfra der kan lækkes PCB.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.