Gå til hovedindhold

Korrosion i brugsvandsanlæg – gevindsamlinger af varmforzinket stål

Gennemtæret varmforzinket stålrør

I dette erfaringsblad beskrives årsager til tæringsproblemer, og hvor skaderne hyppigst opstår. Desuden angives en række forholdsregler, som kan reducere risiko for gennemtæring. Forsidebilledet viser gennemtæring på et varmforzinket stålrør ved gevindsamling med kugleventil af messing. I gevindsamlinger på rørsystemer af varmforzinket stål sker ofte gennemtæringer inden for driftperiodens første år. Tæringsproblemerne kan ikke helt undgås, men risikoen kan nedsættes ved overholdelse af en række forholdsregler ved projektering og udførelse af installationerne.

Indledning

I rørsystemer af varmforzinket (galvaniseret) stål til brugsvand sker ofte meget hurtigere gennemtæringer i gevindsamlinger end på rørene væk fra samlinger. Tæringsproblemerne (korrosion) er størst, hvor varmforzinket stål kombineres med de ædlere materialer messing, rødgods og rustfrit stål (tabel 1). Her er det ikke ualmindeligt med gennemtærede samlinger i løbet af de første 1-3 år af et anlægs levetid. Problemet kan ikke undgås, når varmforzinket stål anvendes som rørmateriale i moderne installationer, hvor fx afspærringshaner, reguleringsventiler, fordelerrør og vandmålere som regel udføres i messing eller rødgods. I det følgende beskrives årsager til tæringsproblemer, og hvor skaderne hyppigst opstår. På det grundlag angives en række forholdsregler, som kan reducere risiko for gennemtæring.

Tabel 1

Tabel 1. Ædelhed af materialer, hvor A er mest ædelt og F er mindst ædelt.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
140 kr.