Gå til hovedindhold

Keramiske fliser og klinker – lægning af gulve i cementmørtel

Skade på klinkegulv / flisegulv lagt med cementmørtel

I dette blad gennemgås både årsager til skader og korrekte udførelsesmetoder ved fastholdelse af gulvbelægninger med traditionel cementmørtel. Der er desuden en kort omtale af brugen af fleksible eller kemikaliebestandige klæb samt gulvbelægninger i vådrum. Billedet viser opkrummede fliser, som et eksempel på hvordan ensidig udtørring af lægningsmørtlen kan medføre sammentrækning af mørtellagets overside og efterfølgende løftning af flisefeltets kanter.

ID
(43) 01 03 01
Erstatter

Indledning

Ved gulvbelægninger af keramiske fliser og klinker (herefter betegnes begge som fliser) forekommer ofte skader i form af opskydninger, kantrejsninger og revnedannelser. I det følgende gennemgås en række årsager til skader, samt hvordan man sikrer holdbare reparationer og udfører nye flisegulve med:

  • fliser lagt i cementmørtel direkte på betonunderlag,
  • fliser lagt i cementmørtel på glidelag,
  • fliser lagt i andre typer klæb.

Herudover bør man ved flisebelægninger være opmærksom på de særlige krav til tæthed og indretning af vådrum, som er beskrevet i anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut [3] og [1].

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
150 kr.