Gå til hovedindhold

Kalkning og maling af ældre facader

Nedbrudt kalk og puds på  fugtbelastet facade

Kalkning anvendes ofte til overfladebehandling af ældre huse. Men kalkbehandlingen viser sig i mange tilfælde at have en utilstrækkelig levetid. Den vil derfor kræve hyppige genbehandlinger, som kan medføre betragtelige udgifter til vedligeholdelse. Figur 1. Nedbrudt kalk og puds på meget fugtbelastet facade. Manglende vedligeholdelse.

ID
(41) 93 09 01

Forslag til løsning

En korrekt udført kalkning, med gunstige betingelser for hærdning, kan holde i flere år og vil dermed være en mere økonomisk fordelagtig behandling, end hvis kalkningen udføres uden tilfredsstillende hærdning. Men med de omskiftelige vejrforhold er det ikke svært at forstå de ofte lidt tvivlsomme erfaringer med kalkning.

Der findes alternative produkter til overfladebehandling af ældre huse. I stedet for kalk kan der bruges en maling, hvis der ønskes øget sikkerhed for en vandafvisende flade på facaden samt forlænget holdbarhed. Malinger, som af udseende og egenskaber har lighed med kalk, er:

  • Cementpulvermaling.
  • Silikatmaling.

Disse malinger er, som kalk, egnet til behandling af ældre bygninger, som må forventes at have nogen fugt i murværket. Nødvendig for- og bundbehandling er ikke omtalt i dette blad.

Hvad er bedst?

Der kan ikke gives et entydigt svar. Men skal man vælge en behandling til en ældre facade, er der flere forhold, der skal tages i betragtning. Herunder æstetik, byggetekniske forhold, fugtpåvirkninger, omgivende miljø, og endelig økonomi samt ønsket levetid. Det er med andre ord nødvendigt at:

  • have et godt kendskab til produkterne til overfladebehandlingen,
  • kunne vurdere de aktuelle påvirkninger.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
132 kr.