Gå til hovedindhold

Ægte Hussvamp – identifikation og reparation af skader

Ekstraordinært stort frugtlegeme af Ægte Hussvamp

Ægte Hussvamp er den alvorligste trænedbrydende svamp i byggeriet. Den både vokser og nedbryder træ hurtigt og kan brede sig ind i porøse, uorganiske materialer, fx murværk. Ægte Hussvamp udvikler sig ofte skjult inde i fugtige konstruktioner, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på de særlige ydre kendetegn på angreb samt at et angreb kan vokse videre, hvis bekæmpelsen ikke er udført tilstrækkelig grundigt. I erfaringsbladet beskrives Ægte Hussvamps temperatur- og fugtmæssige vækstbetingelser samt typiske skader og forskellige reparationsmetoder. Billedet viser et ekstraordinært stort frugtlegeme af Ægte Hussvamp.

ID
(99) 06 12 22
Erstatter

Indledning

Ægte Hussvamp er den mest destruktive trænedbrydende svamp i bygninger. Den vokser hurtigt og kan – når den først er etableret – hente vand og næringsstoffer over mange meter gennem sit strengmycelium. Den kan også udskille vand, hvis materialer eller omgivelser er for fugtige. Sporer fra Ægte Hussvamp spirer ikke på sundt træ, men hvis træet først er angrebet af andre svampearter – eller hvis nyt træ bringes i kontakt med angrebet træ – etablerer den sig let.

Ved udtørring går Ægte Hussvamp i dvale, men væksten fortsætter, hvis der atter tilføres fugt. Ægte Hussvamp kan – afhængig af blandt andet fugt- og temperaturforhold – holde sig flere år i dvaletilstanden, men under permanent tørre forhold, vil svampemyceliet dø. Det er derfor vigtigt, at:

  • foretage korrekt identifikation
  • omfangsbestemme angrebet
  • fjerne fugt og stoppe fugtkilden
  • reparere/bekæmpe med omtanke.

Bemærk, at anvendelse af ikke-kontrollerede genbrugsmaterialer kan medføre risiko for svampeangreb, herunder angreb af Ægte Hussvamp.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.