Gå til hovedindhold

Graffiti på bygningsfacader – fjernelse og forebyggelse

beskadige bygningsoverflader

Dette erfaringsblad gennemgår, hvordan man undgår at beskadige bygningsoverflader i forbindelse med afrensning af graffiti, og hvordan man kan lette fremtidig afrensning ved en særlig overfladebehandling. Desuden angives forskellige forebyggende foranstaltninger.

ID
(21) 00 10 17

Indledning

Graffiti er tekst eller billeder, der anvendes som kommunikationsmiddel mellem bestemte ungdomsgrupper eller til at give udtryk for politiske synspunkter og begivenheder. Formålet er således, at graffitien skal blive set – og derfor er befærdede, offentligt synlige steder særligt udsatte for graffiti. Hvis graffitien fjernes, vil der ofte komme ny til, og indsatsen kan derfor virke perspektivløs. Men erfaringer fra blandt andet Københavns Kommune [1] viser dog, at en hurtig og effektiv afrensning øger chancerne for, at graffitimalerne opgiver deres aktiviteter.

Grafitti

Malede (pudsede) facader afrenses ofte bedst med malingfjerner. Ved nænsom behandling er det muligt at blæserense den at beskadige malingen væsentligt. På træværk kan der – afhængig af alder og beskaffenhed – enten anvendes malingfjerner eller blæserensning.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
125 kr.