Gå til hovedindhold

Gennemføring af rør i vådrumsgulve og -vægge

vådrumsvæg med kraftigt svampeangreb

Billedet viser en vådrumsvæg med kraftigt svampeangreb forårsaget af en utæt rørgennemføring udført efter regler fra før 1979. Dette erfaringsblad gennemgår hvordan brug af montagekoblinger, koblingsdåser og afløbskoblinger - hvis de monteres korrekt - kan sikre tætte rørgennemføringer i vådrumsgulve og -vægge. Ud over at præsentere myndighedskrav og korrekt arbejdsudførelse i forskelligt udformede konstruktioner beskrives også hvordan man forebygger skader ved indbygning af såkaldte meldesystemer, som synliggør eventuelle utætheder.

ID
(53) 01 09 28

Indledning

Ved vådrum forstås rum med påvirkning af vand eller høj relativ luftfugtighed. Som vådrum regnes alle rum forsynet med gulvafløb (eller badekar selvom der ikke er gulvafløb). Mange fugtskader i badeværelser og andre vådrum stammer fra utætte afløbs- og vandinstallationer - ofte som resultatet af:

  • Mangelfuld projektering.
  • Uhensigtsmæssige rørgennemføringer i områder med stor vandpåvirkning.
  • Forkert udførelse.

I det følgende gennemgås myndighedskrav til gennemføringer af rør i vægge og gulve samt montering og fastgørelse af rørbøsninger, montagekoblinger (figur 2), koblingsdåser (figur 3) og afløbskoblinger (figur 4). Herudover er der en kort omtale af meldesystemer der afslører utætte installationer, inden de udvikler sig til skader.

Montagekobling

Figur 2. Montagekobling. Rørgennemføring i væg udført med montagekobling, hvor samlingen mellem det vandførende rør og armatur/tapventil udføres uden for vægkonstruktionen, således at eventuelle utætheder vil vise sig på forsiden af væggen.  Montagekoblinger leveres med kompressionssamlinger til både kobberrør og PEX-rør.

Koblingsdåse

Figur 3. Koblingsdåse. Gennemskåret koblingsdåse i skeletvæg. Koblingsdåsen består af en vandtæt samledåse, hvor det vandførende PEX-rør forbindes med armaturet/tapventilen via en vinkel (et samlestykke), som efter tilslutning ligger inde i dåsen.  Utætte samlinger „meldes" gennem tomrøret, der ses i bunden og som føres ud, hvor vandet er umiddelbart synligt.

Afløbskobling, som benyttes til gennemføring af afløbsrør

Figur 4. Afløbskobling, som benyttes til gennemføring af afløbsrør (32 mm, 40 mm, 50 mm), fx fra håndvask. Koblingen består af et stykke afløbsrør med gevind der er påsvejst en flange og en omløber med tætningsroset. Ved tilspænding af omløber og roset tætnes ved hjælp af O-ring mod rør og vægoverflade, se også figur 11.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.