Gå til hovedindhold

Forsatsløsninger til ældre vinduer – varme- og lydisolering samt dagslys

Indvendige forsatsrammer

Ældre vinduer med et lag glas kan få bedre varme- og lydisolerende egenskaber, hvis der monteres forsatsrammer indvendigt. Herved forbedres også indeklimaet, idet kuldenedfald ("træk") fra vinduet reduceres. Men de forventede fordele udebliver, hvis valg af ruder og montering af forsatsrammer ikke er korrekt - herudover kan uhensigtsmæssigt valg af rudetyper medføre uønsket reduktion af dagslys. Fotografiet viser et ældre vindue med sidehængte trærammer. I dette erfaringsblad beskrives de mest almindelige forsatsløsninger, samt hvor såvel projekterende som udførende skal være opmærksomme for at opnå de ønskede forbedringer.

ID
(31) 02 02 14

Indledning

Inden montering af forsatsrammer skal det eksisterende vindue (basisvinduet) istandsættes omhyggeligt for at opnå de forventede varme- og lydisolerende egenskaber. Istandsættelsen omfatter reparation af rammer og karme, udskiftning af defekte ruder og beslag, udbedring af kitfalse samt tætning af fuger mellem mur og karm. Arbejdet kan fx udføres som beskrevet i BYG-ERFA blad om vedligehold og reparation [3]. Til støtte for valget af glas- og rudetyper ved forsatsløsninger kan anvendes BYG-ERFA bladet "Bygningsglas – produkter og funktioner" [5].

Man skal være opmærksom på, at forsatsløsninger øger bygningens tæthed. Dermed øges behovet for ventilation af rummet, hvilket kan ske ved installation af friskluftsventiler i ydervæggen. De anvendte ventiler skal dæmpe lyd udefra.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
132 kr.