Gå til hovedindhold

Forebyggelse af revner i CLT-elementer

Svindrevner mellem brædderne i det yderste lag på et CLT-element

Svindrevner mellem brædderne i det yderste lag på et CLT-element.

Anvendelse af træmaterialet CLT (Cross Laminated Timber) er de seneste år steget markant. CLT-elementer fremstilles ved sammenlimning af flere lag krydsende brædder. Det giver CLT en høj styrke i forhold til egenvægten. Erfaringsbladet beskriver de problemer, der kan opstå, hvis CLT-elementer ikke håndteres som et fugtfølsomt materiale, hvordan problemerne undgås, og hvordan CLT-elementer fugtteknisk set kan anvendes mere sikkert.

ID
(29) 20 09 21

Indledning

CLT er massive træelementer, der anvendes som bærende konstruktion i vægge, dæk og tag i en- eller fleretages bygninger. Elementerne fremstilles ved sammenlimning af flere lag krydsende brædder, figur 1.

Træ er et fugtfølsomt materiale. Det kan deformeres, danne grobund for skimmel og i værste fald nedbrydes af fugtpåvirkninger. Det skal der tages højde for ved projektering, produktion, indbygning og brug af CLT-elementer, når de erstatter mere fugtbestandige materialer, fx betonelementer. Skaderne kan være omfattende revnedannelser, utætheder, sårbart opbyggede vådrumskonstruktioner og usikre installationsføringer konstateret i forbindelse med uhensigtsmæssig anvendelse af elementer.

Revner efter svind i CLT som alene er limet på bræddernes flader

Figur 1. Revner efter svind i CLT som alene er limet på bræddernes flader. Brædderne fremstår med trapezlignende deformationer i det yderste lag. Evt. revner kommer imellem brædderne.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
150 kr.