Gå til hovedindhold

Farveforskelle i overfladelag af indfarvet mørtel

Et indfarvet pudslag med farveforskelle

Murværk med overfladelag af indfarvet mørtel er ofte behæftet med håndværksmæssige skønhedsfejl, så væggen fremstår meget spraglet. Billedet viser et indfarvet pudslag med farveforskelle fremkaldt af udfældet kalk og salte. Blandt andre årsager til farveforskelle kan fx også være underlagets uensartede sugeevne, forkert materialevalg eller utilstrækkelig hensyntagen til særlige forhold i udsatte miljøer. I bladet gennemgås, hvorfor farveforskellene opstår, og hvilke krav, der bør stilles til materialer og udførelse.

ID
(21) 01 12 29

Indledning

Overfladebehandling med indfarvet mørtel har været anvendt i mange år – i forbindelse med filtsning, vandskuring, sækkeskuring og påføring af slutpuds på grovpuds. (Problemer med holdbarheden er beskrevet i BYG-ERFA bladet ”Tynde overfladelag af mørtel” [1]). Overfladebehandling med indfarvet mørtel anvendes primært af æstetiske årsager – enten for at dække over mindre pænt murværk eller som et alternativ til maling. Ved overfladebehandling med indfarvet mørtel opnås en mere „levende overflade“, men man skal være klar over, at der ikke kan forventes samme ensartede udseende som ved maling. I pjecen ”Pudsning med indfarvet mørtel” [2] gennemgås detaljeret, hvordan man kan overfladebehandle med indfarvet mørtel.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
132 kr.