Gå til hovedindhold

Brud i skruer – ved montering af bærende beslag i træ

Nedstyrtet tagfelt

Ved udførelse af kraftoverførende samlinger i bærende konstruktioner er det vigtigt at anvende de rigtige skruer og montere dem korrekt - især brug af elektrisk værktøj kræver særlig omhu. Som følge af svigt i fastgørelsen faldt et tagfelt på cirka 25 m2 ned i en forholdsvis nybygget skole i Allerød. Nedstyrtningen skyldtes stor ophobning af regnvand på taget, og at de skruer der fastholdt vinkelskinnerne til en limtræsbjælke var knækket. Dette erfaringsblad er primært en advarsel mod at anvende forkerte skruer. Det omtales hvilke egenskaber, der er af betydning ved valg af skruer, ligesom der omtales nogle forholdsregler mod at der indtræffer brud i skruer under montering.

ID
(39) 03 11 27

Indledning

Undersøgelser af et nedstyrtet tagfelt på en skole i Allerød viste, at skruerne til bæreskinnernes fastgørelse til limtræsbjælker var revet over, således at det meste af skruens gevinddel stadig sad i limtræet. Da en del af skruernes brudflader – uventet – ikke var blanke, blev det taget som et tegn på, at bruddet var sket et stykke tid før nedstyrtningen.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
140 kr.