Gå til hovedindhold

Betonskader – undersøgelse og reparation

Betonkonstruktion med tydelige tegn på rusten armering

Revner, afskalninger og større nedfaldne stykker fra en bygning med armerede betonkonstruktioner er tegn på, at der behov for udbedringer for at sikre bygningens funktionsduelighed. I dette erfaringsblad gennemgås metoder til undersøgelse af skader i jernbetonkonstruktioner og udbedring af skader. Gennemgangen sigter på at give byggetekniske rådgivere nogle enkle redskaber til vurdering af skadernes alvorlighed og dermed grundlaget for at sikre såvel bygningen som de personer, der færdes i bygningen - både umiddelbart og på længere sigt. Billedet viser en betonkonstruktion med tydelige tegn på rusten armering.

ID
(99) 06 12 28

Indledning

Ved konstatering af revner og løstsiddende beton i forbindelse med – akut eller årlig – inspektion vurderes det umiddelbare behov for sikring af personer og bygning, fx ved afspærring og midlertidige understøtninger. Herefter analyseres konstruktionens tilstand (nedbrydning) – eventuelt i samarbejde med specialister – inden eventuel beregning af restbæreevne og projektering af udbedring. Ved tilstandsvurderingen sammenholdes relevant tegningsmateriale med konstruktionsbeskrivelser af bygværket samt tidligere reparationer og påvirkninger fra fx tøsalt og klorid med henblik på registrering og dyberegående undersøgelser af:

  • skadernes placering og omfang,
  • områder med rusten armering/jern.
Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.