Rottesikring af bygninger

Fra BYG-ERFA wiki
Skift til: navigering, søgning

Ejere af fast ejendom har pligt til at foretage sådanne foranstaltninger med hensyn til sikring af deres ejendomme og disses renholdelse, at rotternes levemuligheder på ejendommen begrænses mest muligt.


Hovedregler om rottesikring af bygninger i byzone

  1. Ydermure og sokler skal være intakte og uden beskadigelser.Bindingsværksmure og andre ydermure af mindre end én stens tykkelse skal overalt være hele og tætte, og de kan kræves sikret med trådnet (d.v.s. galvaniseret jerntråd med en tykkelse på ca. 1 mm og med en maskestørrelse på højst 20 mm), skifer-, eternitplade el.lign. ned til 60 cm under og op til 30 cm over jorden.
  2. Bygningernes tage bør være hele og tætte.
  3. Ventilationsriste i sokkel og mur skal være hele og fastgjorte, og de bør være af et materiale, som rotter ikke kan trænge igennem. Gennemføringer til el-kabler, rør m.v. i mur og sokkel skal sikres med galvaniseret trådnet, plade eller med et andet materiale, som rotter ikke kan trænge igennem.
  4. Vinduer skal altid være forsynet med hele glas eller rottenet med en maskestørrelse på max. 20 mm.
  5. Yderdøre og porte skal afpasses og vedligeholdes, således at de slutter tæt i karm og dørtrin. I dørtrin og portindkørsler kan det kræves, at der anbringes en jernskinne nedstøbt i beton. Ligeledes kan døre, porte og lemme etc. kræves beklædt med jernplade el.lign. på de nederste 30 cm. Døre og vinduer til ubeboede kældre og lofter bør holdes lukkede, når lokalerne ikke benyttes. Yderdøre - herunder bagdøre og kælderdøre - kan endvidere kræves forsynet med dørlukkere.
  6. Huller og revner i gulve, vægge og lofter, samt gårdspladser, lyskasser el.lign. skal repareres med et materiale svarende til det oprindelige, eller stoppes med galvaniseret trådnet og udstøbes med beton.
  7. Hønsegårde, hønsehuse, dueslag, kaninbure og andre dyrestalde kan kræves rottesikret, som beskrevet under punkterne 1-6. Foder skal opbevares i rottesikre beholdere. Hønsehuse, dueslag og andre dyrestalde, der ikke kan rottesikres, som beskrevet under punkt 1, bør hæves mindst 35 cm over jorden.
  8. Bygningers afløbssystemer skal være tætte og deres konstruktion overholde de gældende bygningsbestemmelser. Afløbsbrønde skal være forsynet med rottetætte riste eller dæksler, og brud på afløbsbrønde skal straks repareres. Faldstammeudluftninger, der ikke er forsynet med vakuumventil, skal forsynes med rottenet. Under vakuumventiler kan der med fordel anbringes metalnet, der forhindrer rotterne i at gnave sig ud gennem ventilen. Endvidere skal tagnedløb og afløb fra køkkenvask udmunde under rist eller dæksel eller sikres med galvaniseret trådnet.
  9. Træer, buske og espaliervækster, der vokser op til eller op ad murværk, skure etc. kan kræves beskåret eller eventuelt helt fjernet, da rotterne ofte benytter disse vækster til at trænge ind i bygninger og tagkonstruktioner.
  10. Brændestabler, brædder, stolper el.lign. materialer bør klodses op over jorden og bør ligge frit fra mur, vægge eller hegn. Forfaldne skure el.lign., som vanskeliggør bekæmpelsen, og som ikke mere er anvendelige, kan kræves fjernet.


Hovedregler om rottesikring af bygninger i landzone

  1. Ydermure skal være intakte og uden beskadigelser. Bindingsværksmure og andre ydermure af mindre end én stens tykkelse skal over alt være hele og tætte, og de kan kræves sikret med rottenet, skiferplade, eternitplade el.lign. ned til 60 cm under og op til 30 cm over jorden.
  2. Bygningernes tage bør være hele og tætte.
  3. Vinduer skal altid være forsynet med hele glas eller med rottenet med en maskestørrelse på max. 20 mm.
  4. Ejendommens sokkel skal overalt være intakt. Kampestenssokler skal ligeledes være hele og tætte, og evt. kan de kræves sikret med fintmasket trådnet udstøbt med beton.
  5. Ventilationsriste i sokkel og mur skal være hele og fastgjorte og være af et materiale, som rotter ikke kan trænge igennem.
  6. Gennemføringer til el-kabler, rør m.v. i mur og sokkel skal sikres med galvaniseret trådnet, plade eller med et andet materiale, som rotter ikke kan trænge igennem. Ventilationsåbninger skal ligeledes sikres med trådnet.
  7. Yderdøre og porte skal afpasses og vedligeholdes, så de slutter tæt i karm og dørtrin. Døre, porte og lemme etc. kan kræves beklædt med jernplade på de nederste 30 cm. Ligeledes kan det kræves, at der i dørtrin og portindkørsler anbringes en jernskinne nedstøbt i beton. Alle døre og vinduer bør holdes lukkede om natten. Yderdøre kan endvidere kræves forsynet med dørlukkere.
  8. Huller og revner i gulve, vægge og lofter i stalde og lader m.v. skal repareres med et materiale svarende til det oprindelige, eller stoppes med galvaniseret trådnet og udstøbes med beton.
  9. Indvendige rørgennemføringer i vægge og lofter skal lukkes eller sikres ved hjælp af galvaniseret plade eller trådnet. På korn- og halmlofter bør hulmure lukkes med fintmasket trådnet og evt. udstøbes med beton.
  10. Ved sammenbygning af nye staldafsnit med eksisterende, ældre stalde, bør der foretages en effektiv rottesikring af den nye stald. Det bedste vil dog være at opføre nye stalde uafhængigt af de bestående bygninger.
  11. Afløbsledninger fra stalde, møddinger, samlebrønde etc. skal være tætte. Afløbsbrønde skal være forsynet med rottetætte riste eller dæksler. Defekter på brønde og ledninger skal straks repareres. Der skal i øvrigt henvises til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssig dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v.
  12. Tagnedløb bør udmunde under kloakrist eller kloakdæksel, eller det bør forneden være forsynet med en tragt, som slutter tæt til rist. Hvor tagnedløb ikke har tilslutning til kloak eller dræn, men udmunder frit, kan åbningen kræves sikret med trådnet, rist el.lign.
  13. Udmugningskanaler bør ved mundingen være sikret med klap eller anden form for tætsluttende jernplade, eller være konstrueret således, at rotter ikke kan trænge ind i bygningen gennem kanalens åbning. Også trækstationer m.v. bør være forsvarligt rottesikrede.
  14. Udmugningskanaler skal være intakte, og også i stalde bør inspektionslemmene være sikret effektivt med jernplade eller betonfliser, således at rotter ikke derfra kan komme ind i stalden.
  15. Korn og foderstoffer bør så vidt muligt opbevares utilgængeligt for rotter. Ved plansiloer etc. bør utilgængelige hulrum så vidt muligt undgås.
  16. Fodersiloer bør være bygget af rottesikre materialer, eller de kan kræves sikret ved hjælp af galvaniseret trådnet el.lign. Foderautomater bør sikres bedst muligt mod rotter med låg eller trådnet.
  17. Hønsegårde, hønsehuse, dueslag, kaninbure og andre dyrestalde kan kræves rottesikret, som beskrevet under punkterne 1-12. Foder skal opbevares i rottesikre beholdere. Hønsehuse, dueslag og andre dyrestalde, der ikke kan rottesikres, som beskrevet under punkt 1, bør hæves mindst 35 cm over jorden.
  18. Brædder, stolper, tagplader el.lign. materialer bør klodses op over jorden og ligge frit fra mur, vægge eller hegn.
  19. Træer, buske og espaliervækster, der vokser op til eller op ad murværk til staldbygninger, skure etc. skal beskæres eller fjernes, da rotterne ofte benytter disse vækster til at trænge ind i bygninger og tagkonstruktioner. Tagnedløb kan forsynes med metalkraver, og en ru mur kan sikres ved, at der påføres en 30 cm bred stribe glat maling i ca. 1 meters højde. I vinkler mellem sammenbyggede bygninger kan der opsættes trekantede galvaniserede plader.
  20. Jorden omkring bygningerne bør holdes ren for ukrudt, helst i et flere meter bredt bælte, så man let kan se eventuelle rottehuller i jorden eller anden aktivitet af rotter.
  21. De nye løsdriftstalde er i sagens natur vanskelige at rottesikre fornuftigt. Man må først og fremmest sørge for, at de bygningsmæssigt set er af en ordentlig kvalitet og konstrueret med så få hulrum som muligt. Rotteangreb i løsdriftstalde forebygges bedst ved, at der befinder sig så få rotter i omgivelserne som overhovedet muligt. Dette indebærer, at alternative skjulesteder og alternative fødekilder omkring staldene skal begrænses mest muligt. Tilsvarende gælder for så vidt også stalde lavet af halmballer, stalde med økologiske fjerkræproduktion og de meget benyttede ensilagestakke til helsæd, idet de alle strukturelt er meget vanskelige at rottesikre på fornuftig vis.
  22. Produktioner af frilandsgrise kan være svære at rottesikre fuldstændigt. Farehytterne til søerne står direkte på marken og kan være tilholdssteder for rotter såvel inde i hytterne som omkring dem. Anvendes der halmballer til indhegning af grisene, kan dette tillige skabe rotteproblemer. Eventuelle markstakke med udmuget halm fra hytterne bør undgås. Også vandtrugene på markerne kan tiltrække rottebestande. Det er derfor vigtigt, at alle sådanne steder inddrages i undersøgelsen på ejendommen, og at skjulesteder for rotterne omkring hytter, foder- og vandtrug begrænses mest mulig. For at forhindre rotterne i at etablere sig i et område med frilandsgrise, er det vigtigt at foretage hyppig flytning af hytterne samt jævnlig udmugning og omhyggelig rengøring af farehytterne.


Kilde

Rotter - Lovgivning, bekæmpelse og forebyggelse, Vejledning fra Miljøstyrelsen, Nr. 1, København 2005

BYG-ERFA erfaringsblad (50) 97 06 26 Rotteangreb gennem afløbssystemer