Undgå brusebad i bakteriesuppe

Din sundhed kan være i fare, hvis du ligesom mange andre danskere har problemer med temperaturen i dit anlæg for varmt brugsvand. Er temperaturen ikke høj nok, risikerer du bakteriedannelse og legionella i dit varme vand.

Et varmt bad under bruseren kan give dig andet end vådt hår og velbehag. I mange boliger, svømmehaller og institutioner er der ikke styr på temperaturen i de store anlæg for varmt brugsvand. Det kan give dig en ubehagelig overraskelse. Bliver temperaturen for lav i disse anlæg, er der risiko for øget bakterievækst - herunder udvikling af legionella.

 

LÆS OGSÅ: Bakterievækst og slimdannelse i større anlæg til varmt brugsvand - rensning og desinfektion

 

De vigtige grader

Den korrekte temperatur i et brugsvandsanlæg er 50 grader - vel at mærke i hele anlægget. Kommer temperaturen under denne grænse bliver det kritisk, da legionella bakterien udvikler sig i vand mellem 25-46 grader. Og den er ikke til at spøge med. Symptomerne på legionella minder om influenza og tæller høj feber, hovedpine og muskelsmerter.

 

LÆS OGSÅ: Bakterievækst og slimdannelse i større anlæg til varmt brugsvand - årsager og forebyggelse

 

Ventetid giver lommesmerter

De gængse problemer med brugsvandsanlæg tæller dog andet end risiko for helbredet. Ved for lange ventetider på tapsteder er der risiko for energi- og vandspild. Det skyldes at der ofte anvendes for lange koblingsledninger med for store dimensioner. Fejl der i sidste ende koster kolde kontanter. 

Er du ikke interesseret i at bade i bakterier og spilde vand og ressourcer, kan du læse det nye erfaringsblad ”Varmt brugsvand i bebyggelser - brugskvalitet, bakterievækst, cirkulation” fra BYG-ERFA. Her beskrives og forklares problemer og risici i forbindelse med anlæg for varmt brugsvand - og hvordan de afhjælpes og mindskes. 

 

Erfaringsbladet er udarbejdet af Civilingeniør Bo Andersen, Arkitekt MAA Peter Olsson, Ingeniør og vvs-tekniker Frank Johansen, Ingeniør, vvs-installatør Søren Karlsson og Rådgivende ingeniør, energikonsulent Ole Jensen.

 

Læs mere om emnet her

 

FAKTA:

Temperaturens effekt på vækst af Legionella

Under 20 °C    Legionella kan overleve, men er som oftest i et hvilestadie 

20 °C -50 °C    Legionella kan vokse - det optimale temperaturinterval er 35 °C til 46 °C. 

over 50 °C       Legionella kan overleve men der sker ikke vækst (Optimale forhold for termofile bakterier) 

55 °C                Legionella dør inden for 56 timer. 

60 °C                Legionella dør inden ½ time - øget risiko for kalkdannelse. 

68 °C                Legionella dør inden 2 minutter. 

(Kilde: BYG-ERFA blad (53) 01 04 01)

 

 

Brusebad kan give Legionella

Hent illustration i stor opløsning her


Billedtekst: Et bad kan blive til andet end en god oplevelse, hvis ikke temperaturen i anlægget til varmt brugsvand er korrekt.

 

 

Ved henvendelser fra pressen, kontakt venligst:

Direktør, Arkitekt MAA Jens Østergaard, mobil: 26 73 07 47

 

 

 

Copyright

Gengivelse er tilladt med tydelig kildeangivelse (© Fonden BYG-ERFA) i umiddelbar nærhed af den anvendte illustration. 

Ved brug af illustrationsmateriale i digitale medier skal ’byg-erfa.dk’ angives som kilde.

 

Yderligere oplysninger

Fonden BYG-ERFA har som formål, at medvirke til øget teknisk kvalitet i byggeriet gennem indsamling, bearbejdning og formidling af byggetekniske erfaringer til brug for alle, der beskæftiger sig med projektering, udførelse og bygningsdrift.

BYG-ERFA bladene redegør for konstaterede byggetekniske problemer i praksis og forklarer, hvordan disse kan udbedres i eksisterende bygninger og undgås ved fremtidigt byggeri.

På byg-erfa.dk findes en oversigt over alle BYG-ERFA blade samt priser for abonnement og løssalg.