Gå til hovedindhold

Fuger i murværk. Tegl 28

MURO, Murerfagets Oplysningsråd

Forord

Mellemrummet mellem murstenene – fugen – udgør en fjerdedel af murværks overflade. Den har gennem tiden været udformet på forskellige måder afhængigt af arkitekturstrømninger og aktuelle tekniske og håndværksmæssige muligheder.

At mure er stadig en del af byggeriet, hvor håndværket og det at gøre sig umage med at skabe en bestemt stoflighed er overladt – ikke til en maskine, men til håndværkeren, der med sten og mørtel råder over en række variationsmuligheder.

Valg af den rigtige sten ofres sædvanligvis stor opmærksomhed. De fås i mange farver med forskellig overflade og tæthed, men de er også, blandt andet på grund af Murværksnormens krav om regelmæssighed og målfasthed, mere ens end tidligere. Samtidig har fugen i en periode været mindre markant. Det er næsten kun skrabefugen, den tilbageliggende fuge, og den lidt karakterløse hulkelede fuge, der i dag skaber afstand mellem stenene. Efter nymodernismens knappe stil kan der spores en større opmærksomheden over for stoflighed og de effekter, som forskelligt tilslag og indfarvning af fugemørtlen giver det færdige murværk.

Pjecen gennemgår de forskellige måder at bearbejde fugen på, der har været brugt siden murværket kom til Danmark. Formålet med den er at inspirere til en mere nuanceret opfattelse af fugens betydning og evne til at præge den helhed, den indgår i.

Vi håber, at de forskellige fugeformer vil inspirere til at arbejde med de muligheder for variation og oplevelsesrigdom, der ligger i den del af murværket.

Murerfagets Oplysningsråd, September 1999

Når du er logget på som abonnent, har du adgang til den fulde publikation. Læs mere om BYG-ERFA abonnement